marți, 29 octombrie 2013

Fibrobronhoscopia sau bronhoscopia


Ti s-a spus ca trebue sa faci acesta investigatie?
Sa iti spun cum stau lucrurile.

Cel putin aici unde lucrez eu se zvoneste printre pacientii ca daca faci aceasta investigatie si medicul ciupeste din plaman, o sa faci cancer si o sa mori. As vrea sa iti clarific acest neadevar, multi dintre pacientii care fac fibrobronhoscopie au deja cancer, pornind de la o suspiciune de cancer, au ajuns sa faca fibrobronhoscopie cu biopsie, pentru a confirma suspiciunea  (poate nu este cazul tau), biopsia (ciupitura din plaman) fiind prima alegere a orcarui medic cand vine vorba de confirmarea unui cancer si aflarea tipului de cancer, astfel mai departe oncologul poate sa prescrie un tratament (tratamentele chimioterapice se dau in functie de tipul cancerului gasit prin examinarea la microscop a biopsiei, ciupiturii), chirurgul ar putea sa opereze pacientul (depinde de extinderea bolli si de tipul cancerului). Astfel unii pacienti au aflat mai tarziu ca au cancer, dupa ce au facut fibrobronhoscopia cu biopsie, si avand in vedere ca procedura este una destul de greu de suportat, iar cele 2 se succed, au asociat cancerul cu fibrobronhoscopia cu biopsie, la fel si rudele lor. In final unii pacientii cu cancer au murit, rudele lor ramanad cu impresia gresita ca cel drag lor a murit din cauza fibrobronhoscopiei.

Mai pe scurt -  fibrobronhoscopia cu biopsie nu te omoara (este posibil contrariul in cazuri foarte rare in care apar sangerari masive de nestapanit in timpul manevrei ) ci doar te ajuta sa sti ce boala ai deja, boala din cauza careia ai putea sa mori mai degraba.  
Dar poate nu este cancer, mai sunt multe alte boli pulmonare, si chiar daca este, unele se trateaza foarte bine oferindu-ti sansa sa te vindeci sau sa traiesti mai mult.

Exista 2 tipuri de bronhoscopii - flexibila si rigida.

Cea flexibila se face cu bronhoscopul flexibil care este asemanator unui furtun de grosimea unui pix care este flexibil astfel incat medicul poate ajunge in cele mai inaccesibile locuri din plaman (totusi nu se poate ajunge in bronhiile mai mici decat diametrul bronhoscopului)

Inainte de procedura se fac premedicatie cu atropina, diazepam si anestezie locala cu xilina ( in gat) 

Se foloseste in special pentru diagnostic (medicul cauta cauza bolii pulmonare).

Cea rigida se foloseste mai mult pentru interventii terapeutice ( rezectia unei tumori care obstrueraza bronhiile sau introducerea unui stent).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu