duminică, 11 august 2013

Pneumotorax ( pneumotorace )

   Peumotorax =  pneumo (aer) + torax (torace).
Totusi noi avem aer in torace (piept), asta este evident.
Si atunci cum poate fi o boala?
Intre plaman si cutia toracica exista 2 foite, una lipita de plamani si una lipita de torace pe interior, fara sa fie lipite intre ele.

Ce credeti ca se intampla, daca intra aer intre ele?
Sigur, apare pneumotoraxul.


 De ce apare pneumotoraxul?
Fiindca apare o perforatie ( gaura ) fie in plaman, fie in cutia toracica (piept, spate) prin care exteriorul comunica cu spatiul dintre foite.
Asta se poate intampla din cauza
- unor boli pulmonare (pneumotorace secundar), si aici se pot insira mai multe boli : afectiuni pulmonare cronice obstructive, bolile pulmonare interstitiale difuze, granulomul eozinofil, sarcoidoza, pneumoconiozele, unele afectiuni infectioase.
- in timpul unui accident sau injunghiere (pneumotorace posttraumatic),
- mai poate fi produs si accidental (fara voie) (pneumotorace iatrogen) in timpul unor manevre terapeutice (punctie toracica pentru scoaterea de lichid, montarea unui cateter pentru vena subclavie sau jugulara )
- se pot produce, deasemenea, fara nici un fel de boala pulmonara aparenta (mai probabil din cauza ruperii unor bule care apar cu timpul sub foita care acopera plamanul.) ( pneumotorace spontan, primar ).

Credeti ca fumatul are vreo legatura cu pneumotoraxul?
Da, evident. Portretul robot al pacientului cu pneumotorace (adica apare cel mai des la acest tip de oameni): este fumator, inalt, barbat (barbatii fac de 7 ori mai des, fata de femeii).

 Daca luam 4 pacienti vindecati dupa un pneumotorace, 1 din ei va face din nou pneumotorace in decurs de pana la 2 ani, iar daca luam 2 pacienti care au facut al 2-lea pneumotorace care s-a vindecat, unul din ei va face inca odata pneumotorace (al treilea pneumotorace).

Ce simptome (ce simpte pacientul) apar in pneumotorace?
Pacientul poate sa simpta o durere acuta (dintro data, brusca) la nivelul pieptului, spatelui care se accentueaza la respiratii profunde, lipsa de aer, care apar dupa un efort, tuse sau stranut.
Starea pacientului (cat de grav este) depinde de cat de mult aer a intrat intre cele 2 foite.
Daca 1/4 din plaman este comprimat ( apasat ) de aerul dintre foite atunci starea pacientului incepe sa fie foarte grava.
Exista pacienti care sunt fara durere sau le trece durerea dupa o anumita perioada de timp, mai au doar o tuse seaca (fara flegma) si lipsa de aer, fara ca boala sa se fi vindecat (de obicei de la al 2-lea neumotorax.)

Diagnostic.
Clinic (datele obtinute din ce simpte pacientul, ce semne vede medicul ) se poate suspecta diagnosticul de pneumotorax. Medicul pentru a fi sigur de faptul ca este pneumotorax, pacientul trebue sa faca radiografie unde se va vedea plamanul comprimat de aerul dintre cele 2 foite ( totusi pe radiografie se poate confunda si cu bule gigante sau enfizem bulos). Cateodata, cand este putin aer intre cele 2 foite, este posibil ca pneumotoracele sa nu se vada pe radiografie, atunci computer tomografia, pe langa faptul ca arata pneumotoraxul, de multe ori arata si din ce cauza s-a produs acesta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu